Sammenligne lån

Sammenligne lån

Det blir stadig mer vanlig at nordmenn har gjeld til en eller flere banker eller låneinstanser. Vi tjener mer penger, men samtidig øker også den gjennomsnittlige gjelden her i landet. Det har aldri vært fler eller større inkassosaker, og mange av disse kommer fra ulike lån nordmenn tar opp i banker, eller hos kreditorer og kredittkortutstedere.

Det kan være at du kanskje sitter der hjemme of vurderer om du skal ta opp et lån til noe. Kanskje du trenger nye sommerdekk til bilen når våren kommer, og ikke har penger til det. Kanskje du til og med har lyst på, eller trenger, en ny bil, bil nummer to til familien eller en bil til sønnen eller datteren din som snart fyller 18.

Derfor burde du sammenligne lån

Sammenligne lånDet finnes mange grunner til at man tar opp et lån i dagens samfunn. I mange tilfeller er det ikke alltid veldig viktige grunner til at man tar opp lånene. Man skal ikke trenge å gå veldig langt tilbake i tid før det straks blir veldig mye mer uvanlig at folk har så mange lånemuligheter, så mye gjeld og skylder så mye penger til banker eller kreditorer. I gamle dager lånte man penger til hus, eller kanskje til bil, mens det i dag er veldig mye mer vanlig å ta opp lån.

Litt av årsaken til dette er nok at det har blitt veldig mye mer tilgjengelig, og mye lettere å få seg et lån. De aller fleste kan gjøre dette i ro og mak i sitt eget hjem, foran en PC eller over telefon. Alt foregår elektronisk, og pengene er inne på kontoen bare noen få dager etter at tanken om lån først slo en. Derfor kan det være ekstra viktig å sammenligne lån før man tar det skrittet. Det kan nemlig være slik at det er veldig stor forskjell fra en bank til en annen, og veldig store forskjeller mellom de mange ulike kredittkortene.

Hva er viktig med å sammenligne lån?

Hva er det så man burde tenke på når man skal sammenligne lån? Det avhenger selvsagt av størrelsen på lånet, hva det skal brukes til, betlingsevne og en rekke andre faktorer. Uansett er det alltid noen fellestrekk du burde se på.

Den første, og kanskje viktigste, er renten. Du må imidlertid ikke la deg lure av de lave rentetallene som blir slengt rundt i reklamer. Det er renten i den lille skriften du må ta hensyn til, som alle kreditorer og banker er pliktig å opplyse om. Den effektive renten gir deg som lånetaker et veldig godt bilde på hvor billig eller dyrt lånet er sammenlignet med et annet.

I den effektive renten regnes alle kostnader på lånet ut, slik at du kan se hvor mye det blir i løpet av et kalenderår. Selv om en rente kan opplyses å være 6%, kan den effektive renten være mer en dobbelt så høy, avhengig av avdrag, ulike gebyrer og mye annet. Derfor er dette et viktig fellestrekk å se etter når du skal sammenligne lån.